Zamierzenia dydaktyczno-wychowawcze


ZAMIERZENIA DYDAKTYCZNO – WYCHOWAWCZE

STYCZEŃ  2021

Odział I „PSZCZÓŁKI” 

Temat I: TUTAJ ROSŁY PAPROCIE 

  • rozwijanie kompetencji w zakresie rozumienia i tworzenia informacji,
  • wdrażanie do uważnego słuchania.

Temat II: OD ZIARENKA DO BOCHENKA

  • poszerzanie wiadomości na temat zdrowego odżywiania,
  • rozwijanie inwencji twórczej,
  • stworzenie możliwości do kulinarnego działania.

Temat III: BABCIA I DZIADEK 

  •   kształtowanie więzi rodzinnych,
  •  rozwijanie emocji- odczuwanie radości z przygotowania prezentu dla innych.

Temat IV: ZIMA I ZWIERZĘTA 

  • wyrobienie opiekuńczego stosunku do ptaków,
  • rozwijanie intuicji geometrycznej.

Odział II „BIEDRONKI”

TEMAT I: WITAMY NOWY ROK 

  • dostrzeganie rytmiczności występującej w przyrodzie,
  • kultywowanie tradycji powitania Nowego Roku,
  • rozwijanie wyobraźni plastycznej i ekspresji twórczej,
  • utrwalanie wiedzy na temat swojego wieku,
  • zachęcanie do składania życzeń,
  • rozwijanie pamięci muzycznej.

TEMAT II: ZWIERZĘTA ZIMĄ 

  • poznawanie sposobów pomagania ptakom i zwierzętom zimą,
  • wyrabianie opiekuńczego stosunku do ptaków i zwierząt,
  • rozwijanie intuicji geometrycznej,
  • zachęcanie do dokarmiania zwierząt,
  • rozwijanie motoryki małej.

TEMAT III: DZIEŃ BABCI I DZIADKA 

  • rozwijanie umiejętności liczenia w zakresie możliwości dziecka, z zastosowaniem liczebników głównych,
  • rozwijanie słuchu muzycznego,
  • kształtowanie umiejętności odczuwania radości z przygotowania prezentu dla innych,
  • rozwijanie mowy oraz koncentracji uwagi;
  • kształtowanie postawy szacunku dla osób starszych.

TEMAT IV: ZBOŻA ZJADAMY, ENERGIĘ Z NICH MAMY

  • poszerzanie wiedzy dzieci o świecie – poznanie pracy rolnika, młynarza, piekarza i miejsc, w których pracują (pole, młyn, piekarnia); chleb jako owoc (symbol) ich ciężkiej pracy,
  • zapoznanie  z dawnymi i nowoczesnymi technologiami produkcji chleba oraz jej etapami,
  • poznanie podstawowych gatunków zbóż oraz zapoznanie dzieci z właściwościami mąki i rodzajami pieczywa,
  • podnoszenie świadomości związanej ze zdrowymi właściwościami chleba; wskazanie węglowodanów w Piramidzie Zdrowia,
  • kształtowanie właściwego stosunku do osób chorych na alergie pokarmowe.

Oddział „MISIE”

Temat I: MIJAJĄ DNI, MIESIĄCE, LATA 

  • poznawanie wybranych tradycji związanych z nastaniem Nowego Roku,
  • nabywanie umiejętności skupiania uwagi na przekazie literackim,                                                
  • poszerzenie wiadomości dotyczących miesięcy i pór roku,                                                         
  •  poznawanie litery s, S,
  • nabywanie umiejętności skupiania uwagi na przekazie literackim.

Temat II: ZIMA I ZWIERZĘTA 

  • poznawanie nazw ptaków zimujących w Polsce,
  • rozwijanie umiejętności liczenia,
  • odkrywanie litery n, N,
  • reagowanie ruchem na dźwięki o różnych wysokościach,
  • poznanie zjawisk przyrody nieożywionej,
  • rozwijanie operacyjnego myślenia.

Temat III: ŚWIĘTO BABCI I DZIADKA 

  • wzbudzanie szacunku dla osób starszych,
  • określanie pokrewieństwa pomiędzy członkami rodziny,
  • odkrywanie litery b, B,
  • rozwijanie umiejętności wyrażania świata  komunikatami niewerbalnymi,
  • docenianie wpływu babci i dziadka na wychowanie wnuków,
  • utrwalanie kształtów i nazw figur geometrycznych,
  • rozwijanie sprawności manualnej oraz poczucia estetyki.

Temat IV: PROJEKT EDUKACYJNY „STOP DLA AGRESJI”

  • zwrócenie uwagi na to, że nie wszystkie zachowania są aprobowane społecznie
  • kształtowanie świadomości dziecka dotyczącego dobrego zachowania.
  • kształtowanie pozytywnych postaw u dzieci.
  • uświadomienie, że dokuczanie innym, znęcanie, bicie i ranienie innych nie jest w porządku.
  • wyrażanie i nazywanie różnych emocji podczas zabaw.
  • radzenie sobie z emocjami poprzez udział w zabawach, rozmowach, słuchaniu wybranych utworów literackich.